MCSZ (2010 június)


Tisztelt Olvasónk!

Az előzőleg kiküldött hírlevél bizonyos beállításoknál, illetve egyes levelezőrendszerekben rajtunk kívül eső okokból hibásan jelenhetett meg. A technikai problémáért elnézést kérve küldjük újra a legfrissebb híreket és érdekességeket a beton és a cement világából. 

Köszönettel:
a szerkesztők.
 



Légtisztító cement a Kálvária dombon

Még az EKF évében új színfolttal gazdagodik Pécs: a Duna-Dráva Cement Kft. felkarolta a Kálvária-domb rendbetételének ügyét. A Pécs szívében található, ma még felújításra és gondozásra szoruló terület természeti ritkaságokat rejt, melyek fennmaradása veszélyben van.

 Tovább Kattintson ide a részletekért!



Érdekességek az M6-osról

A magyarországi közlekedési hálózat fejlődésének meghatározó és régóta várt eleme az M6-os autópálya bővítése. A Szekszárd-Bóly közötti 48 km-es szakasz szakmai érdekességeiről megjelent összefoglaló rövidített változatát mutatjuk be. Ezen a szakaszon épült 47 műtárgy közül kiemelkedik az ország leghosszabb alagútja és a második legnagyobb völgyhídja.

 Tovább Kattintson ide a részletekért!



Készül a légikikötő

Ferihegyen Sky Court néven új utasforgalmi csarnokot építenek, és megújul a 2A és 2B terminál is. Mindezek révén kényelmesebb és gyorsabb lesz az utazás. A kivitelezés során speciális betontechnológiákat is alkalmaznak.

 Tovább Kattintson ide a részletekért!



Remek betonkockák Salgótarján építészetében

A Képgyár Blog kritikusai Salgótarjánban jártak, ahol a város építészetét vizslatták meg kritikus szemmel. És meglepődve állapították meg, hogy a sokkoló építészet nem a vérfagyasztó táj miatt okozott döbbenetet: az űrvárosra emlékeztető településre érve a főtéren, a múzeum, a városháza és egy toronyház közt állva csak esztétikai elragadottságuknak tudtak hangot adni.

 Tovább Kattintson ide a részletekért!



Holcim Awards kiállítás

Május elején ért véget a szakmai körökben nagy érdeklődést kiváltó Holcim Awards vándorkiállítás, mely a 2008/2009-es Holcim Awards for Sustainable Construction (Holcim Díj a Fenntartható Építészetért) világverseny nyertes pályaműveit mutatta be. A verseny és maga a kiállítás célja a szemléletformálás, a fenntartható építészet elterjesztése.

 Tovább Kattintson ide a részletekért!



Betonozás tavasszal

A tavasz beköszöntével lassan folytatjuk - vagy éppen megkezdjük - házunk felújítását, bővítését, s a napsütésben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy betonozáskor egyelőre még a téli munkavégzéshez hasonló körültekintéssel kell eljárnunk.

 

 Tovább Kattintson ide a részletekért!



Betonból készült pendrive

Az elmúlt évek során sok cég hozott ki szuper-megbízhatónak titulált flash meghajtót, amelyek ellenálló képessége jóval nagyobb, mint a hagyományos társaiké. Shu-Chun Hsiao új koncepciója is ezen nagy tűrőképességű pendrive-ok táborát szeretné erősíteni - dizájnban biztos nem lesz párja.

 Tovább Kattintson ide a részletekért!



Komplex Épüeltenergetikai és Klímavédelmi (KÉK) Program

Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40%-át az épületeinkben használjuk el; melynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. Az épületeink a legnagyobb CO2 kibocsátók, jócskán megelőzve az ipart, a közlekedést és a földhasználatot. Az energiaszámlák a családok és közintézmények költségvetésének egyre nagyobb hányadát teszik ki, a nemzetgazdaság szintjén pedig a fűtési célú földgáz igény az importfüggőség alapvető okát képezi.

 Tovább Kattintson ide a részletekért!




Budapest, 2010. június 9.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.mcsz.hu honlapon keresztül tehetik ezt meg!