Építőipari képzés: jöjjenek az új technológiák

Az Európai Unió előírása szerint egy évtized múlva csak olyan házak épülhetnek, amelyek magukat látják el energiával, ezért az építőipari középvezetőket már a képzés alatt meg kell ismertetni a legkorszerűbb, energiatakarékos technológiákkal


Mindez a Fővárosi Építőipari Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) által szervezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón hangzott el. Lovrencsics Ferenc mérnök-tanár szerint a tíz év múlva elérendő cél és a mai helyzet közti átmenet feladataira kell kiképezni az építőipari középvezetőket.

Droppa György, a Duna Kör elnöke arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban - egy államilag támogatott program keretében - pillanatnyilag a legtöbb új munkahelyet hozzák lére azok a cégek, amelyek utólag hőszigetelik a meglévő házakat. Kiemelte azt is, hogy az építőipar az új, energiatakarékos technológiák alkalmazásával tudja csökkenteni az ökológiai lábnyomot.

Az USA-ban Homestar néven indítottak el egy 6 milliárd dolláros programot. Azok, akik legalább20 százalékos energiafelhasználás csökkentést eredményező felújítását vállalnak, 3.000 dollár értékű kedvezményt - adóvisszatérítést - kaphatnak. A program mintegy 170 ezer munkahelyet teremthet, a belépők energiaszámlája 300-500 dollárral csökkenhet havonta.

Ha a 2,8 milliós magyarországi családi ház állomány 10 százalékát leszigetelnék, az 10 éven keresztül mintegy 80.000 embernek adna munkát a magyar építőiparban - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az építő- és építőanyagipari érdekképviseletek számításait reálisnak minősítette az új kormány több képviselője is, de az amerikai rendszerhez hasonló támogatásról egyelőre nem született döntés.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. július 8.