Cementtel sikerült megállítani az olajat

Cement bepumpálásával zárta le a Mexikói-öbölben szivárgó olajkútját a BP, amelyet korábban nehéziszappal tömítettek el.


A BP augusztusban kezdte meg a cement bepumpálását a sérült olajkútba. Az öt órán át tartó művelettel sikerült megszilárdítani a tömítést, és megkezdhetik a kút végső elzárását. Hosszas vizsgálatok után állapították meg, hogy a bepumpált tömítés működik, így a cement megkötése után a BP megkezdte az olajkút végső elfojtását. Két mentesítő járaton keresztül pumpálnak a kút aljába nehéziszapot és cementet, hogy alul zárják el a feltörő olaj útját. Az utolsó lépéseket szeptemberben fogják megtenni, amikor befejezik a mentesítő fúrásokat.

A Deepwater Horizon nevű olajfúró-torony egy április huszadikán történt robbanás után két nappal süllyedt a tengerfenékre. Azóta 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) olaj ömlött a tengerbe a sérült kútból. Az amerikai kormány által nyilvánosságra hozott jelentés szerint a kiömlött olaj harmadát sikerült felfogni és feltakarítani, további húsz százalék pedig természetes folyamatok által tűnt el.

 

forrás: index.hu

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. november 23.