Hogyan készítsünk látványbetont - I.

Az ezredfordulón Magyarországon is reneszánszát éli az úgynevezett látványbeton szerkezetek készítése. Az ilyen, egyedi szerkezetek megjelenési módjának részletes meghatározása, a szerkezetek előírás szerinti gondos kivitelezése és az elkészült szerkezet, felület minőségének tárgyilagos megítélése sokszor komoly fejtörést okoz.


A látványbeton felületek tervezésekor gyakran valami nagyon szabályosat képzel el a megrendelő: amely tökéletesen sík, egyenletes telített felületi megjelenésű vagy akár egységes színárnyalatú. A helyzet azonban az, hogy ilyen tökéletes felületeket ritkán lehet készíteni. Még az alapos és részletes előkészítés és fokozott odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy a kivitelezés bizonytalan végeredményhez vezet. Ezért a tervezőnek érdemes előre megfogalmaznia, hogy milyen vizsgálati szempontokat ítél fontosnak a szerkezet átadásakor, és mekkora eltérések (tűrések) engedhetők meg. A 2010 májusában megjelent MSZ 24803-6-3:2010 többek között ebben segít: részletezi a gyakorta előforduló hibákat (vizsgálati szempontok) és meghatározza a különböző követelményszintekhez tartozó tűréseket, tűrési követelményeket (táblázat).


Egyedi igények

A szakirodalomban találhatunk az egyenletesen sík és telített felülettől eltérő, különleges felületeket is, például adalékszemcsés, mintázott, homokfúvott, savazott, speciális lenyomatú vagy különleges geometriájú látszóbeton felületek (1., 2. kép). Ezek tervezésekor is, az egyedi igények meghatározásakor – az MSZ 24803-1:2010 szabvány szellemében – előre meg kell határozni az egyedi vizsgálati szempontokat, a vizsgálati módszereket és a hozzá tartozó megengedett eltérések értékeit is. Ezáltal válik egyértelművé, átgondolttá és számon kérhetővé a megrendelői igény.

Kiemelt fontosságú szerkezetek tervezése esetén a tervezőnek érdemes egyedi ellenőrzési pontokat is meghatároznia, rögzítve, mikor és milyen módon kíván meggyőződni arról, hogy a tervben meghatározott építészeti elképzelés alakult-e ki. A tervezés során ajánlatos abban is állást foglalni, hogy a hibásan elkészített felületeket milyen technológiával, milyen anyagok felhasználásával lehet majd javítani. A megrendelő persze dönthet úgy is, hogy a felületek nem javíthatók és a legkisebb hiba esetén a szerkezetet el kell bontani. Ezt azonban ugyancsak előre pontosítani kell, hiszen ez az információ is hozzájárul a kivitelezés költségeinek meghatározásához.

A látványbeton felületek készítésekor a műszaki ellenőr munkája sem a műszaki átadásnál kezdődik el. Az építtető képviselőjeként már a kivitelezés megkezdése előtt több feladata van. A tervezés időszakában az építtetői igény, illetve tervezői hivatkozás alapján – az MSZ 24803 szabványsorozat megfelelő részében meghatározott követelményrendszer figyelembevételével – kell elvégeznie a tervrajzok és egyéb írásos dokumentáció felülvizsgálatát. Ügyelnie kell arra, hogy olyan tervdokumentáció készüljön el, amely alapján egyértelműen elkészíthető a kivitelezői árajánlat és félreértések nélkül a tervező által megfogalmazott látványfelület.

 

Következő hírlevelünkben a kivitelezés előkészítéséről és a betonozás technológiájáról olvashatnak.

forrás: Bautrend.hu / Kapu László (51) Okleveles építőmérnök, mérnök-közgazdász

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2011. június 22.