„Zöld” cement

A London Imperial College kutatói egy újfajta cementet találtak fel, ami egyelőre még csak úgy szerepel a köztudatban, hogy „zöld” beton. A projekt vezetője Nikolaus Vlasopoulos nagy reményeket fűz az új termékhez. A Novacem nevű brit céggel együtt egy olyan zseniális ökocementet hoztak létre, ami teljesen megváltozatja az építőipart és még a globális felmelegedés ellen is felveszi a küzdelmet.


Képzeljük el, hogy egy parkban sétálva már nem csak a növények, hanem még az ott álló szobrok is tisztítják a levegőt. A tudósok előzőleg, már többször is próbáltak környezetbarát betont előállítani, de ezek a kísérletek, általában kimerültek abban, hogy csökkentették a mészkő tartalmát a cementben, ezért nem is hoztak semmilyen jelentős változást. A zöld beton viszont igazi áttörésnek számít, mivel a legelterjedtebb Portlandcementtel szemben környezetkímélőbb és még olcsóbb is, mind az alapanyagok, mind pedig az előállítás szempontjából, így nem csak a természetet óvja, de a pénztárcát is.

A kutatóknak 97%-kal sikerült csökkenteniük a „zöld” cement előállításához szükséges energiát. Az áttörés oka, hogy a Portlandcementtel szemben, amit speciális cementégető kemencében 1450 °C-ra hevítenek, addig a Novacem-et jóval alacsonyabb hőfokon 650 °C-on is elegendő melegíteni. Az újfajta anyag alapja magnézium-szilkát, ehhez adják a salakot egy kevés nátrium-karbonát kíséretében. Az így kapott végeredmény gyakorlatilag a Portlandcement gyártása során keletkező klinkernek felel meg, amelyet azonban magas hőmérsékleten történő kalcinálással állítanak elő. Ezzel az eljárással a gyártás alatt kibocsátott szén-dioxid mennyiség is csökkent, sőt a kisebb energiaigénynek köszönhetően, könnyebben hasznosíthatók a tiszta energiák - a víz-, a szél- vagy a napenergia.

Az ökocement igazi sikere a környezetvédők és az építőipar körében abból fakad, hogy szilárdulás közben több szén-dioxidot köt meg, mint amennyi az előállításához szükséges.

A „zöld” cement piacra kerülése előtti szükséges minősítő vizsgálatok rövidesen megkezdődnek, ahol az egyik fő szempont az új anyag terhelésének a megállapítása. Az Imperial College London kutatói biztosak a termékük sikerében, az engedélyek megszerzése után, már az is megvan, hogy a Greenstone Technologies nevű cégen keresztül szeretnék árusítani a találmányukat. A végső cél, pedig egy kísérleti- ökocement –előállító telep létrehozása Anglia északi részén.


Források:
Ipon.hu
Mandiner.hu
HVG.hu
Propeller.hu
Épitinfo.hu
Origo.hu
Xfree Blog

Képek:
Ipon.hu
Mandiner.hu
Origo.hu
ME Magazine
3Rings
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2012. május 15.