Zsugorodás – kompenzált beton

A betonban a száradási folyamat során a különböző hidratációs folyamatoknak köszönhetően repedések, törések jelenhetnek meg, melyek negatívan befolyásolhatják a beton minőségét. Ezek jellemzőiről, fajtáiról olvashatnak a következőkben.


A repedések, melyek fő oka a beton zsugorodásából származó alakváltozás, nem csupán esztétikai, hanem a beton szerkezetének tartóssági és használhatósági szempontjából is negatívan befolyásolhatják a beton minőségét.

A repedések megakadályozása hozzájárul a betonszerkezetek tartósságához, mivel a repedések segítik a víz és más szennyező anyagok betonba való bejutását, ezt különböző feltételek betartásával, illetve adalékanyagok használatával lehet kivédeni.

A repedések megakadályozásához szem előtt tartandó fontos feltétel lehet például a helyes statikai tervezés, a beton összetételének meghatározása valamint a gondos kivitelezés is. A zsugorodásnak többféle típusa van, azonban ezek a jelenségek kontrollálhatók.

A beton zsugorodási típusai közé sorolható a kémiai zsugorodás, a plasztikus zsugorodás, száradási zsugorodás, autogén zsugorodás, és a karbonátosodási zsugorodás is, melyek közül az első három tekinthető a legfontosabbnak, hiszen ezek okozzák a legnagyobb hatást a betonszerkezetben. Mivel a beton-zsugorodás mindegyik típusa más belső folyamatok eredményeképpen alakul ki, ezért ezek kezelése is különbözik egymástól.

A beton-zsugorodással és annak kiküszöbölésével kapcsolatos további részleteket a Beton újság 2012. januári számában megjelent A zsugorodás–kompenzált beton című írásban olvashat.
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2012. május 15.